OINARRIZKO JATEKO OHITURAK
GOSARIA
Eguneko otordurik inportanteenetakoa
da. Ez da komeni azken orduan jeikitzea, presaka ez ibiltzeko, eta komeni da haurrak
gosaldu baino lehen garbitzea eta apaintzea bere burua, gosarirako pixka bat
gosetuta egon dadin. Presaka egiten den gosaria gosari pobretua da. Behar adina
denbora eduki behar da eserita egoteko, eta ahal dela, gosaldu bitartean ez da
komeni beste ezer egitea (konparazio, telebista ikustea).
Zer eta zenbat jaten den
erabakitzeko, kultura eta familia bakoitzak bere ohiturak ditu. Komeni da
gosariko jatekoak bariatuak izatea, eta maíz aldatzea. Horrela gosariak behar
adina kemen emanen digu bazkarira arte irauteko.
Haurrak, behar bezala
gosalduta badago, beste jatekorik gabe irauten du hurrengo otordura arte. Baina
horretan tokiak, ohiturak eta gusto pertsonalek ere agintzen dute, eta ez dago
gaizki, hurrengo otorduari kalte egiten ez badio, bitartean otamen bat hartzea
(fruta, gaztatxoak, ogitartekoa, gailetak…).
BAZKARIA
Gure gizartean bazkaria
izaten da eguneko otordu nagusia, eta bazkal denbora familia guztia biltzeko
momentua izaten da. Horregatik bazkarian ikasi eta irakasten dira jateko
ohitura oinarrizkoak. Komeni da, beraz, bazkarietako giroa lasaia izatea,
interferentziarik gabekoa (Telebista, Irratia, animaliak...), bazkal denbora
beti atsegina izan dadin.
Ahal dela, ez dugu:
·
Orduekin anarkikoak izan behar.
·
Jatekoa azken momentuan prestatu behar
·
Bi plateren artean
tarte luzerik egin behar.
·
Denbora guztian errita, oihu eta ahakar egin behar.
·
Agudoegi jan behar.
·
Toki faltan estututa egon behar.
Behar bezala portatzera
bultzatzeko, umeari honelako gauzak esatea komeni da:
"Nagusiak bezala
jaten duzu"
"Hagitz ongi jaten
duzue"
"Bihar sorpresa bat
ekarriko dizuet"
Jatekoa, gainera,
bariatua izanen da, orekatua eta haurrek dituzten premien araberakoa. Ahal
dela, itxura ona ere eman behar zaio jatekoari.
BERENDUA
Berendua gure kulturako
ohitura aspaldikoa eta oso zabaldua da. Familiaz-familia ohitura diferenteak
izaten dira berendatzeko. Baina beti ere berenduetako jatekoa bariatua izan
dadila, ez oso elaboratua, eta arina, afarirako apetitua ez kentzeko moduan.
AFARIA
Afariak ere izan behar
luke familia biltzeko momentua, denak mahaiaren inguruan, lasai eta gustora,
nor bere kontu ibili gabe. Goiz xamar egitea onena izaten da, ohera baino lehen
digestioa eginda edukitzeko. Horregatik afariak arina izan behar du.
No hay comentarios:
Publicar un comentario